2013. március 4., hétfő

Magyar számviteli környezet az OpenERP 7-ben

Hazai viszonylatokban még kevesen használnak vállalatirányítási rendszereket, nyílt forráskódúakat pedig még kevesebben. Ennek két legfőbb oka a bizalmatlanság, és a magyar nyelven elérhető információknak a hiánya. Nyilván e kettő nélkül nem lehet megfelelő döntést hozni, így nem csoda, hogy a magyar vállalkozók  idegenkednek ezektől. A nyílt forráskódú rendszereknek némelyike felveszi a versenyt a nagy zárt rendszerekkel is. Jellemzőjük, hogy komoly nemzetközi közösségi munka van mögötte. Ennek a nemzetközi munkának legnagyobb hátránya az, hogy a nemzetközi szoftverből hiányzik az adott ország jogszabályi környezete. Míg egy értékesítési vagy gyártási folyamat a föld minden országában hasonló, addig van néhány kulcsfontosságú eleme egy vállalatirányítási rendszernek, aminek a helyi jogszabályi környezetnek meg kell felelnie. 

Könyvelés, számlázás...  

A fenti probléma természetesen a számvitelen csapódik le azonnal. Hiába működik jól egy rendszer, ha egy adott ország számviteli sajátosságainak egyáltalán nem, vagy akár csak részben nem felel meg. Az OpenERP természetesen már számos ország pénzügyi moduljával elérhető, de mindeddig hiányzott belőle a magyar. Ennek természetesen számos oka van, most kettőt emelnék ki: 

1. A magyar jogszabályi környezet sajnos sokszor változik, aminek a követése időnként komoly nehézséget okoz mindenkinek.
2. Ahhoz, hogy az OpenERP-be egy modul hivatalosan is bekerüljön, az OpenERP fejlesztőgárdájának kell felülvizsgálnia. Ez természetesen egyrészt komoly költséget jelent a modul fejlesztőjének, másrészt attól kezdve az OpenERP veszi át az ellenőrzött modult. Az ő feladatuk viszont csak az, hogy az adott modul megfelelően működjön az aktuális OpenERP verzióban, a jogszabályi változások követése nem feladatuk, így a modul az első jogszabályi változással elavul. 

A probléma megoldása érdekében az Elastoffice felvállalta, hogy elkészíti a teljes magyarországi pénzügyi lokalizációt. Így most már a magyarországi cégek is kompromisszumok nélkül tudják használni az OpenERP 7.0-ás verziója nyújtotta lehetőségeket. 

- Magyar nyelvű, teljes körű támogatás.
- Magyar számlakép, teljesítés dátuma mező
- Könyvelési támogatás, magyar főkönyv
- Árfolyamok közötti váltások könyvelése
- Bank modul
- Pénztárkezelés

A magyar pénzügyi modul fent vázolt két probléma miatt nem lettek az OpenERP közösségi oldalán elérhetőek, hanem márciustól az Elastoffice csoport OpenERP SaaS szolgáltatásának a keretei között lehet igénybe venni. 

Információ a szolgáltatásról: 
Elastoffice Magyarország Kft. 
Email: andras.horvath@elastoffice.com
Tel: +36-1-700-1200

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése